Ensar Turgut Tekin - SÖKE ÇALIŞTAY RAPORLARINA NE OLDU?-2
SÖKE ÇALIŞTAY RAPORLARINDAN ÖZET SUNUMLAR! -2
SÖKE BELEDİYE BAŞŞKANI SAYIN SÜLEYMAN TOYRAN’IN ÇALIŞTAYIN AÇILIŞ KONUŞMASI
“DEĞERLİ SÖKELİLER;
Toplantı amacımız Söke’nin şu anki mevcut durumunu görebilmek ve ileride nasıl bir söke’ yi istediğimizi ortaya çıkarmaktı. Bu nedenle değerli katılımcılarla birlikte iki gün (23-24 Aralık 2017) süresince Belish Otel’de Söke’yi ve geleceğini konuştuk. Tabir yerindeyse bir beyin cimnastiği gerçekleştirdik. İlçemiz için bir yön haritası çizerek nelar yapılabilir konusunda fikirlerimizi ortaya koyduk.
İlçemizin tarım kenti olması, sanayi konusunda OSB ile birlikte daha da gelişmeye başlaması, Adnan Menderes Üniversitesi’nin fakülte ve Yüksekokullarıyla birlikte ilçemizin öğrenci odaklı bir şehir görünümüne kavuşmakta olduğunu görmekteyiz. Ayrıca ilçemizin Coğrafi konumu itibariyle de lojistik merkezi durumuna geleceği şüphesizdir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile turizm merkezi durumuna geleceği şüphesizdir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile turizm kenti olmaya aday olan ilçemiz son yıllarda yine enerji alt yapısıyla da ön plana çıkmaktadır. 117 bin nüfusuyla Aydın’ın 3 büyük ilçesinden biri olan ilçemiz için bu büyüklükte bir toplantı ilk defa gerçekleştirilmiştir.
Tarım denilince Söke’de akla gelen ilk ürün Söke pamuğudur. Fakat pamuğun yanısıra 450 bin dekarlık ekilebilen bir alana sahip ilçemizde bir çok tarımsal ürün üretimi gerçekleştirilmektedir. Tarımsal sanayi konusunda ilçemizde ses getiren firmalar bulunmakta. OSB’nin artık çalışmaya başlaması Söke İçin çok önemli bir gelişme. Gelişen sanayi aynı zamanda ilçemizin kentsel yaşamına canlılık getirecektir.
2002 yılında ilçemizin öğrenci kenti olması ile ilgili önemli bir adım atılmıştı. Yaklaşık 6.000 metre karelik bir alana kurulmuş olan ADÜ Söke İşletme Fakültesi ve 12.000 metre karelik Söke Mimarlık ve Tasarım Fakültesi binası ile toplam 22.000 metre karelik Adnan Menderes Üniversitesi’ne tahsis edildi. Yine de Öğrenci potansiyeli beklentimizin altında kaldı. Öğrencilerimizi sadece ekonomik bir gözle görmemeliyiz. Onları sosyal, kültürel yaşama dahil etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Söke’de yaşayacakları sıkıntıları en aza indirmeye çalışacağız. En önemli hedeflerimizden biri Söke Üniversitesi.
Söke’de ki çarpık yapılaşma ve nasıl adımlar atabiliriz bunları düşünüyoruz. Söke Çayı ve dere ıslah çalışmalarımız var: Söke Çayı projesini hayata geçirip vatandaşı Söke’nin değil içinden geçmesini sağlayacağız. Söke’de trafik sorunu var, otopark sorunu muz var. Yollarımız ve caddelerimiz yetersiz bu konuda ilgili ve yetkili arkadaşlarımız çalışmalar yapıyorlar. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini azaltmak için çalışmalar başlattık. Düzenli kentleşme adına adımlar atacağız. Efes Sineması adına kamulaştırma çalışmalarımız başladı. Türkiye’nin önde gelen kültürel merkezi olması yönünde çalışıyoruz. Kemalpaşa Mahallesi imar ve kentsel dönüşüm ve rehabilitasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Bittiğinde Söke’yi bir Safranbolu ve Şirince yapmak adına bir çok konut restorasyonu yapılmakta bu mekanları yaşatmak ayakta tutarak, o bölgelere işlev kazandırmaya çalışacağız.
Madenlerin, fabrikaların ve jeotermal enerji santrallerinin bölgemize verdiği zararlar çalıştay katılanlarınca tartışılıyor. Sonuçta ortaya çıkan bilimsel olarak bunların ortaya koyduğu olumsuzluklar üzerinde durarak çareler üretmeliyiz. Latmos (BEŞPARMAK) Dağları Kaya resimleri kültürleri ile Doğanbey, Aziz Nikolas kilisesi, Kemalpaşa Mahallesi gibi çok önemli turistik değerelere sahip alanlarımız var; İyi bir çalışma yaparsak, bu dalda Söke’nin çatısını yükseltiriz. Söke’ye kent müzesi kazandırdık. Birlik ve beraberlik adına bunları hep birlikte başaracağımıza inanıyorum. Bu değerli bilimsel çalışmanın Sökemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını dilerken katılımcılara ve görüşlerini sunanlara çok teşekkür ederi.
Sevgi ve saygılarımla
SÜLEYMAN TOYRAN
Söke Belediye Başkanı
(23-24 Aralık 2017- Söke ÇAlıştay Raporlarından) Alınmıştır.
O günlerde birçok emek ve mesayi harcanarak ve maddi katkı sağlanarak yapılan bu “Bu çalıştay çalışmaları” boşuna yapılmadılar. Hele yeni seçilen Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyelerince rafa kaldırılarak atılmasın diye yapılmadılar. Söke’nin sorunlarını böylece ortaya koyduk, bizden sonra gelenlerde bu programa devam edrek bu problemleri çözmeye çalışsınlar diye ortaya kondu. Bu programda başta kaymakamımız Sayın Tahsin Kurtbeyoğlu ve eski belediye başkanımız Sayın Süleyman Toyran ve diğer konuşmacıları çok güzel ve isabetli tesbitleri vardı. Şimdi soruyoruz, şuandaki belediye yönetimince tesbit edilen sorunlardan hangileri çözüme kavuşturuldu? Bu çalıştay raporları uygulanmayacaksa neden yapıldı? Lütfen kamu oyu ilgililerden özellikle Söke Belediyesi yönetiminden açıklama bekliyor? Tesbit edilen bu sorunlardan hangilerini çözüme kavuşturdunuz?
B U R A YA KADAR!
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak 2019 sayılı gazetesinde yayınlanan Aydın Büyükşehir Yatırımları açıklandı ve aynı gazetede de yapılan yatırımlar ilçeler bazında yayınlandı. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin açıklanan yatırımları ilçelere göre şöyle veriliyor: “Aydın Büyükşehir Belediyesi, 40 yılda yapılmayan yatırımı Aydın’a 4,5 yılda yaptı. 4,5 yılda yapılan yatırımların toplamı ise 1 milyar 456 milyon TL. olarak veriliyor.
Bu yatırımlardan hangi ilçe ne kadar pay aldı? Bu yatırımlar ilçeler bazında şöyle dağıtılmış:
İlçenin Adı: 2017 Nüfusu: Aldığı yatırım Miktarı (TL.)
1- Efeler 287.518 380 milyon .
2-Bozdoğan 37.670 77 “
3-Buharkent 12.655 42 “
4-Çine 49.515 65 “
5-Didim 79.464 100 “
6-Germencik 43.809 46 “
7-İncirliova 50.340 57 “
8-Karacasu 18.646 51 “
9-Karpuzlu 11.170 28 “
10-Koçarlı 23.139 58 “
11-Köşk 27.437 29 “
12-Kuşadası 109.058 241 “
13-Kuyucak 26.898 43 “
14-Nazilli 155.320 74 “
15-Söke 118.855 102 “
16-Sultanhisar 20.747 45 “
17-Yenipazar 12.596 18 “
Aydın ili genelinde Aydın Büyükşehir yatırımları yukarıda olduğu gibi gerçekleştirilmiştir. Yatırımlar genelde nüfustan daha çok yatırıma acil ihtiyacı olan ünitelere öncelik ve rasyonal bir anlayışla yapılmıştır. Ağırlıklar olarak içme suyu, kanalizasyon, yol ve sokaklar ile hizmet binalarına verilmiştir. Yatırımlarda aciliyet arzeden konulara ağırlık verilmiş belediyecilik hizmetlerinde ana unsur olanlara öncelik tanınmış ve onların tamamlanmasına özen gösterilmiştir. Zaten belediyecilik de budur. Bence Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı bu kuralı göz önünde tutarak, acil yapılması gereken işleri daha ön plana alarak onları ikmal ettikten sonra işin daha sonrası olan cilalama ve boyamalarına geçecektir.
Yapılanların tam dökümleri Büyükşehir Belediyesinin yayın organı olan gazetesinde detaylı bir biçimde halkımızın bilgisine sunulmuş, ayrıntıları da orada açıklanmıştır. Yanı yatırımlarda öncelik ihtiyacı olan ilçelere ve kasabalara köylere ağırlık verilerek sosyal belediyecilikte örnek bir ortam sağlanmış, harcamalar rasyonel bir oranda gerçekleştirilmeye özen gösterilmiştir.
Yatırımdan en büyük payı Efeler Merkez İlçenin alması normaldir. İl merkezinde yatırıma daha çok ihtiyaç vardır. İkinci olan ilçe ise Kuşadası olmuştur. Buda gayet normaldir. Çünkü Kuşadası Türkiye’nin Avrupa’ya açılan güney deniz kapısı ve turizm merkezidir. Bu nedenle Kuşadası’nın daha fazla yatırım alması çok doğaldır. Bu tabloya baktığımızda Nazilli ilçemizin azda olsa mağduriyetini görüyoruz. Buda herhangi bir alt niyetten kaynaklanmıyor. Nazilli Aydın’ın en büyük ilçesi olması nedniyle daha önceki yıllarda şehircilik hizmetleri açısından yeteri kadarda olmasa bile bir çok sorununu çözmüştü. İşe bu açıdan baktığımızda bir Bozdoğan, bir Koçarlı kadar ihtiyacı da yoktu. Söke ise nüfusuna oranla büyük şehir yatırımlarından payını almıştır. Bu pay Söke merkezde yansımasını göstermese de köylerinde ve kasabalarında yerini bulmuştur. Yıllardan beri bir ilçe kadar nüfusa sahip olan Bağarası kasabası bu dönem de Büyükşehirden beklediği yardımı almış kanalizasyon ve yol problemlerini çözüme ulaştırmıştır. Yine Sarıkemer Kasabamız ve Serçin köyümüz çok yararlı hizmetler almıştır. Söke Merkezde problem olan Albayrak Caddesi ve Dere Caddesi çok güzel bir alt yapıya kavuştu. Konak Mahallesi, Fevzi Paşa mahallesi, Yenikent ve Kemalpaşa mahallelerinde Hemen hemen bütün sokaklar parke döşenerek alt yapıya kavuştular. Şimdide başta Yenicami Olmak üzere diğer mahallelerde çalışmalar devam etmektedir. Bu dönemde Söke altyapı bakımından çok başarılı bir performans yakalamıştır. Bu performansı devam ettirdiği taktirde alt yapı sorunlarını çözecektir.
Ne yazık ki bizim halkımız belediye hizmetlerini yanlış anlıyor ve yanlış yorumluyor. Belediyenin ana görevleri kent plancılığı, kanalizasyon ve yağmur sularının alt yapıları, yolların ve caddelerin yapılması ve kaplanması, içme suyunun bol ve sağlıklı olması, sivri ve kara sineklerle mücadele, katı atıklardan temizlenmesi gibi aslı görevlerini unutarak, belediyelerden fabrikalar, yapmasını konut yapmasını iş yerleri açmasını bekliyorlar. Onlara da ihtiyaç var ama onları yapmak belediyelerin görevi değildir ki. Aydın Büyükşehir Belediyesi başta yaşlılar olmak üzere ulaşım hizmeti, çiftçilere kaliteli tohum, elde kalan ürünlerin üreticinin lehine değerlendirilmesi ve Ege Et ile temel besin kaynağı olan ucuz ve kaliteli et, Halk ekmek ile halkımıza ucuz ve kaliteli ekmek temini gibi çalışmaları ile de örnek olmuştur.
Bazı politik nedenlerle Büyükşehir belediyemizin çalışmalarına gölge düşürmek isteyenler olsa da, Aydın’da aklı selim ve Haktan adaletten yana olan kadirşinas Aydın Halkı bu çalışmaları 31 Mart günü sandık başına gittiğinde unutmayacak ve değerlendirecektir.